Keys-to-Being-a-Good-Leader

Nu de putine ori m-am intrebat care sunt de fapt asteptarile, visurile, imaginile parintilor in devenire fata de copilul ce se va naste.

Este o realitate faptul ca mare parte din mame sunt interesate in a urma cursuri prenatale in special in ceea ce priveste nasterea. Probabil ca in sufletul tuturor exista  teama de nastere, o nevoie de a primi  asigurari ca nu va fi atat de greu pe cat se spune. Cautam o altfel de abordare, mai blanda, mai umana a nasterii. Pe de alta parte asistam si la un alt aspect, acela al romantarii nasterii unde mamele sunt vazute ca fiinte perfecte, deci vor creste copii perfecti.

Devine astfel, o conditie sa ne ancoram cat putem in simtul realitatii ( si pentru a nu trece printr-un optimism supraevaluat, ce atrage dupa sine o lipsa de informare/pregatire ) in sensul a ceea ce urmeaza dupa nastere.

Exercitiu de sinceritate: impartiti o coala de hartie in 2. Pe prima coloana scrieti cum va pregatiti pentru perioada pre natala. Pe coloana 2 cum va pregatiti post natal. Care dintre coloane contine mai multe informatii? In ce investiti mai mult? Lucruri, obiecte, decorare camera, haine? Carti, contacte ale unor specialisti in ingrijirea bebelusilor? Psiholog, consultant in alaptare, specialisti in somn, plans, medic pediatru? Cand e momentul potrivit sa luati in calcul toate acestea? Inainte sau dupa nasterea copilului?

Te gandesti la nevoile post natale si la vulnerabilitatile ce pot sa apara sau te gandesti ca le vei aborda pe rand, dupa cum si daca se vor intampla?

Cu siguranta comunitatile virtuale si grupurile de parinti vor deveni de acum locuri “to be in”, vei descoperi o lume plina de sentimente bune sau confuze sau nesigure, vei fi cand sus, cand jos, cu multa energie sau epuizata. Vei descoperi ce inseamna CIO, co-sleeping, atasament, parinte jucaus, somn, rutine, ritualuri :)

Si oricat de inedit se prefigureaza rolul tau de parinte de acum inainte, nu uita: bebelusul tau are nevoie de mangaiere, de dovezi de dragoste ce curg prin ochii tai, prin mainile tale, prin mirosul corpului tau, prin vocea ta si nu doar prin obiectele oferite.

Tine minte – poate cel mai important lucru – puiul de om iti spune ce nevoi are, invata doar cum sa il observi, sa il asculti. Fii un parinte empatic, indrazneste sa nu ii refuzi dezmierdarile si mangaierile. Invata inainte de-a naste ce nevoi are un bot de om (si nu ma refer aici la biberoane, body-uri si scutece). Invata cum sa ii faci bai de  caldura, de iubire. Imbraca-l in mainile tale. Mergi impotriva celor ce sustin  ca un “copil trebuie iubit doar in somn”.

Si in final, mi-a placut urmatorul articol: “http://www.dailylife.com.au/life-and-love/parenting-and-families/its-okay-to-feel-unprepared-for-your-baby-20141006-3hdbj.html”