Cel mai adesea, atunci când un sugar/bebeluș plânge intens, concluzia, fără urmă de ezitare: copilul are colici! Și de aici încolo totul cheltuim timp, energie și bani ca să rezolvăm situația; se testează și utilizează licorile de calmat colicile, deși personal încă nu m-am lămurit în baza a ce se trece la ingerarea substanțelor.

De fapt nu prea există dovezi care să susțină că utilizând diverse siropuri, bebe își rezolvă reala cuză a plânsului. Cel mult este vorba de o calmare a părinților care și-au administrat doza de medicament placebo.

Dar repetarea excesivă a mottoului: are colici, bareaza explorarea  oricărei alte alternative, și de cele mai multe ori adevărata cauză a plânsului rămâne nedescoperită. Nu e păcat?

Practic am început complicat și nepregătiți ”întâlnirea” cu plânsul. Am sărit peste momentul care ar fi redus plânsul considerabil. Și ca să schimbăm situația de fapt, este necesar să schimbăm modul în care observăm, ascultăm copilul. El este înzestrat cu  toate aptidunile prin care ne dă semnale atunci când are o nevoie sau alta. Noi le înțelegem sau nu, și de aici doar minute până la plââââââââns, plââââns și concluzia: clar, are colici….măcar de-ar trece mai repede primele 3 luni. Pfffffiu!

Și dacă eu aș vrea să îl cunosc cu adevărat pe acest boț de om, și dacă aș avea încredere că mă poate învăța limbajul pe care îl știe, căci se naște cu el? Hmmmm. Chiar se poate?

Da, se poate și POATE!

Și da este tare greu la început, pentru că nu dormim (ah, dulcele somn….nu mai e ce-a fost), pentru că nu ne convine nimic din ce ne spun unii și alții, pentru că nu ne sunt de folos sfaturile…și mai trebuie să și pricep ce e în spatele plânsului?

Ei bine, te înțeleg și știu că nu e simplu, dar nici imposibil. Depinde de cât vei rătăci, repetând colici, licori salvatoare, întrebări retorice, etc.

De aceea, mi-a mers drept la suflet ce mi-a scris Andreea B., proaspătă mămică, deci fără pic de experiență într-ale bebeilor și împărtășesc cu voi și sper să vă ajute.

” Tot mai des aud bebelusi pe strada plangand de foame si mama neputincioasa, zgaltaie de zor carutul intreband: “ce e mami? Ti-e frig? Te doare burtica?”… sau plangand ca vrea sa ragaie si mamica ii infige suzeta in gura agitata ca nu stie ce are puiul. Este atat de usor sa iti dai seama ce vrea bebe dupa cum plânge!

Profitati, mamici, tatici, burtici, profitati ca o avem pe Mihaela Dbl la Brasov si dupa 4 ore de curs inveti sa iti asculti bebelusul si rar se va mai intampla sa nu iti dai seama de ce plange!

Va recomand cu drag, este cel mai bun lucru pe care l-am facut pentru bebita mea, ne-am scutit pe amandoua de suferinte si ore de nesomn!”

Dacă bebe are nevoie să râgâie sau regurgiteze, dar interpretăm plânsul ca fiind de foame, complicăm situația.

Dacă îi este somn sau l-au obosit vizitele, discuțiile, va plânge rău, dar nu are colici.

Dacă îi este foame, și a trecut ceva timp până să primească laptele, va plânge tot rău, rău, dar nu are colici.

Dacă are o fire sensibilă, dacă tresare ușor (atenție la reflexe) va plângebrusc și intens, dar nu de colici.

Practic totul ține de interpretarea corectă a modului în care bebe se exprimă, a cunoșterii limbajului său, a cunoașterii bebelușului prin observare și ascultare. Dunstan Baby Language este un instrument util în acest sens. Te aștept cu mare drag la întâlnire!