Este cuminte sau nu este cuminte? Asta este intrebarea!

Cu totii cred ca ne-am lovit de legendara  intrebare: E cuminte bebelusul?

Ce inseamna aceasta intrebare? Sa intelegem ca daca un nou nascut, un bebelus sau un copil plange, acesta nu este cuminte, iar daca nu plange l-am etichetat ca fiind cuminte?

Conform opiniei generale cam asa stau lucrurile. Norocul nostru insa ca mai exista oameni care nu iau de-a gata lucrurile si au cautat dincolo de astfel de tipare.

Ati citit-o pe Aletha Solter? (psiholog de origine elvetiana, specializat in psihologia dezvoltarii, fondatoare a Aware Parenting Institute )…Puneti-o pe list “must have” si veti avea o perspectiva de exceptie asupra unui aspect extrem de sensibil: lacrimile, plansul in ansamblul lui si cum ramanem conectati la copiii nostri.

Si pentru ca ma intereseaza foarte mult acest mecanism extraordinar cu care ne nastem si care este de atat de mare ajutor, am sa enumar cateva functii ale plansului, dupa care ma voi opri la ceea ce se numeste transmiterea de catre bebelusi a nevoilor prin intermediul plansului.

Ei bine, in functie de sursele de stres care inconjoara un copil si chiar un adult, tot atatea tipuri de plans.

Si cum bine spune Aletha Solter nu este nevoie ca un bebelus sa “mearga la lucru si nici sa plateasca impozite” ca sa se simta stresat.

Ar exista asadar, 6 categorii de traume si stres inca din perioada copilariei: “traume pre si perinatale, nevoi neimplinite, suprastimulare, frustrari de crestere, durere fizica si experiente insapimantatoare” toate generatoare de plans terapeutic, eliberator al stresului, al descarcarii emotionale si al vindecarii in acelasi timp. Da, plansul vindeca DACA ii permitem sa se manifeste.

Un alt pasaj din cartea Lacrimi si crize de furie (Aletha Solter) spune: “…la bebelusi nu este intotdeauna clar cand plansul este un mecanism de eliberare de stres , deoarece ei folosesc plansul si pentr a-si comunica nevoile imediate”.

Dunstan Baby Langauge face putina lumina insa. Este prima metoda sau sistem de intelege precisa a nevoilor primare transmise de nou nascuti si bebelusii intre 0 – 3 luni, inainte ca ei sa perceapa si sa inteleaga o anumita limba vorbita.

A intelege si a raspunde imediat nevoilor de baza este un beneficiu major in relatia parinte-copil. In vremurile de odinioara, bebelusii beneficiau de un contact fizic intens, dormeau langa parinti, erau hraniti imediat, erau purtati mai mult in brate, caldura parintelui se revarsa imediat si existau practic mai putine nevoi neimplinite, deci mai putin plans si urmari negative asupra celui mic.

A nu raspunde unei nevoi a bebelusului este echivalentul unui abuz clar. De aceea este atat de important sa cunoastem cat mai multe lucruri despre plans in ansamblul lui si sa nu ne mai sperie un copil care plange.

Unii parinti spun ca nu suporta sa auda un copil plangand? Ce este si de ce este atat de greu  a accepta plansul?

Odata decodificat mecanismul plansului ca fiind terapeutic sau mijloc de comunicare a nevoilor, parintii si ingrijitorii copiilor nu vor mai fi la randul lor stresati.

De obicei ne sperie necunoscutul, neintelegerea lucrurilor, fenomenelor, etc.

Haideti dar, sa pornim intr-o nu foarte lunga incursiune in invatarea plansului, ca metoda de comunicare a nevoilor nou nascutilor, descifrare a limbajului universal Dunstan Baby Language, astfel:

  1. Mi-e foame, deci hraneste-ma: Neh (se aude un ne)
  2. Sunt obosit, suprastimulat, deci ajuta-ma sa dorm, sa ma linistesc: Owh (au)
  3. Ajuta-ma sa ragai: Eh, Eh
  4. Ma doare burtica sau am gaze intestinale, ajuta-ma sa ma calmez: Eair (ear)
  5. Mi-e cald sau frig, am scutecul ud, am un disconfort: Heh (he)

Acestea sunt cele 5 sunete spuse/planse de bebelusi in primele 3 luni, intr-un mod reflex, ca limbaj al corpului lor, involuntar.  De ce pana la 3 luni? Pentru ca dupa aceasta varsta foarte multe dintre reflexele cu care se nasc si genereaza sunetele ce exprima nevoi, se pierd in mod natural si datorita maturizarii, fiind inlocuite de o comunicare mai constienta.

Prin urmare, Baby Language ajuta mult, stiind astfel ce avem de facut cand bebelusii plang. Impreuna cu know-how-ul transmis de Aletha Solter pe partea de intelegere a plansului ca mecanism eliberator si vindecator de stres, Dunstan Baby Language ofera suport in ceea ce priveste raspunsul la nevoile primare ale micutilor.