De fiecare data cand citesc un articol argumentat si avand la baza cercetari, studii, descoperiri etologice legate de comportamentul bebelusilor, al copiilor mici, si descopar cat de logic si natural e pentru acestia sa planga pentru a se exprima, a primi ceea ce le lipseste, marturisesc, imi creste inima.

Sunt un mare fan al foloclorului, al traditiilor in general si al celor romanesti in special, dar ce tine de folclor si mesaje transcedentale, mai bine sa fie privit si primit la acest nivel, fara sa ne lasam influentati major de felul in care ar trebui sa ne exercitam rolul de parinte constient, apropiat de copil.

Cum spune si un recunoscut etnograf, istoric si folclorist roman:

“Cele mai însemnate boale de care sufer copiii de ţâţă sunt după spusa poporului: deochiul, plânsorile, râul copiilor, ceasul rău….. ..iar mama (…) caută toate chipurile şi mijloacele cum

l-ar putea mai degrabă vindeca şi scăpa de boala ce l-a cuprins.(…) şi cheamă pre o babă ştiutoare care cunoaşte mai bine chiar şi decât orice medic toate precum şi ierburile care de leac sunt bune….()mult timp va ma trebui să treacă până se va aduce la cunoştinţă că mijloacele sunt bazate pe tradiţiune sau închipuire, nu pe mijloace adevărate şi binefăcătoare“ Simeon Florea Marian (studiul etnografic Naşterea la români)

Mijloacele binefacatoare de calmare si linistire a copiilor, asa numitele tehnici de linistire, vor putea fi identificate si folosite de fiecare dintre parinti in functie de firea propriului copil, bine stiut fiind ca nu exista o singura solutie pentru toata lumea.

Mai mult, atunci cand discutam despre comportament, despre plans, de ce copilul mic se linisteste in brate la mama, iata un articol minunat scris in Psychology Today si care sper sa va ajute.

https://www.psychologytoday.com/blog/the-athletes-way/201304/the-neuroscience-calming-baby?fb_action_ids=942575602459857&fb_action_types=og.shares

De reflectat: contactul uman, fizic, al bebelusului cu mama creeaza atasament, nu co-dependenta!

Sa aveti zile usoare si linistite!