IMG_4671

Sambata, 6 iunie, am fost la Conferinta TotuldespreParenting, unde am avut bucuria ca Dunstan Baby Language (alias bebeplange.ro), sa fie invitat printre partenerii Totul despre mame.

Sarah Ockwell Smith, Gill Rapley impreuna cu Tracey Murkett ne-au fascinat cu modul natural de abordare a parentajului atat in privinta somnului & linistirii cat si a diversificarii ghidate de copil.

Sunt atat de recunoscatoare ca astfel de specialisti ajuns si la noi, atingand mintea a sute de mame, chiar si tati, marind randurile parintilor constienti. Ganditi-va cati bebelusi vor fi mai bland ingrijiti, intelesi, incurajati sa-si urmeaze cursul firesc al evolutiei lor, fara interventia brutala, de freak control a parintilor.

In intalnirile cu parintii, am insistat si am trasat mereu o analogie intre lumea animalelor, a mamiferelor si puii lor, in dorinta de a simplifica relatia cu puii de om. Ma gandeam ca asa va fi usor de inteles ca nou nascutii au o nevoie acuta de corpul mamei, de caldura ei, de protectia oferita astfel.

In timpul conferintei am avut surpriza sa constat ca fiecare dintre doamnele speaker si specialisti au recurs la aceeasi comparatie, si citez: “Niciun alt mamifer nu face ceea ce noi (oamenii) facem”, referirea fiind atat la somn si apropiere fizica, cat si la partea de diversficare naturala.

Si cat adevar! Pisicile,  elefantii, cimpanzeii…etc, cu totii isi aduna puii in jur, ii protejeaza, ii hranesc, le transmit ca: Mama e aici, esti bine, in siguranta, dormi, cresti si doar FI! Eu te ascult, te inteleg, stiu ce ai nevoie! Pana si closca isi tine puii langa ea :)

Cum procedeaza OMUL? Inca nu s-a nascut bebelusul si deja facem planuri cum sa il culcam mai repede departe de noi, fie in alt pat, fie in alta camera. Aaa, s-a nascut, alt stres. L-am separat, bun, bifat prima  casuta. Ce urmeaza? Aha, plange, si ce daca? Lasa-l sa planga, face plamani, devine independent! Oameni buni, specie evoluata ….DE CE? De ce ne este atat de greu sa intelegem ca nou nascutii sunt dependenti de noi si e o etapa a dezvoltarii normale pana sa devina independenti?

Cum ne putem imagina ca indepartandu-ne de un bebelus, punem bazele unei relatii sanatoase cu el? Cum ne putem gandi ca il vom intelege, ca il vom auzi cand are o nevoie pe care si-o exprima scotand sunete si plangand?

Fiecare bebelus asta face, se exprima, spune printr-un limbaj folosit de toti bebeii ca ii este foame, ca vrea sa doarma, sa ragaie, sa fie tinut in brate…dar sigur e nevoie ca mama sau tata sa fie prezent, constient si sa implineasca nevoile, nu mofturile.

De ce animalele pot si pricep limbajul puilor lor? De ce noi nu credem ca exista mesaje in ce ne transmit bebelusii? Cand ii vom trata cu mai mult respect si consideratie gandindu-ne ca ei sunt generatia de maine, societataea buna si sanatoasa pe care ne-o dorim atat, si blamam in egala masura inexistenta ei?

IMG_4760

Pregateste-te pentru a fi parinte, informeaza-te, integreaza intr-un tot experienta bunicii si a specialistilor adevarati!

Resurse: www.rapleyweaning.com; sarahockwellsmith.com; www.bebeplange.ro (dunstababy.com)

Bucurati-va sa fiti parinti!