Este o realitate preocuparea tot mai mare a părinţilor pentru a-şi creşte diferit copiii, diferit faţă de acum 20 de ani.

Dar cum este posibil a se produce o astfel de schimbare?

Cu siguranţă devenind un adult conştient de sine, de cum eşti în prezent datorită tuturor experienţelor acumulate de-a lungul anilor.

A te opri, a observa, a asculta şi a înţelege că aceste trei ingrediente pot deveni aliaţii tăi în călătoria de părinte, este, părerea mea, reţeta către un parentaj plin de mulţumire.

Ca educator DBL, mereu accentuez importanţa ascultării vs. a simplei “auziri” a semnalelor pe care ni le transmit copiii noştri.

Şi este necesar să ne ascultăm atât pe noi, să fim înţelegători cu noi înşine şi înţelegătoare cu noi însene…pentru că altfel nu vom reuşi să ne vedem şi ascultăm copiii sau pe cei dragi din jurul nostru.

Răsfoiam cartea Copii crescuţi cu blândeţe scrisă de Gill Ripley şi Tracey Murkett (vă invit să o parcurgeţi, este o sursă bună de inspiraţie) şi iată ce am descoperit:

“Vorbitul cu bebeluşul, ascultatul, INVĂŢAREA LIMBAJULUI SĂU şi descoperirea modului prin care îi puteţi răspunde cu înţelegere, reprezintă abilităţi pe care veţi continua să vi le îmbunătăţiţi (….)” Permiţându-i să vă îndrume, veţi cultiva o înţelegere profundă între voi, reducând la minimum riscurile de apariţie a frustrării şi a conflictului (….)

De aceea vă invit la întâlnirile Dunstan Baby Language în cadrul cărora vom pune prima “cărămidă” a comunicării cu nou născutul; vom învăţa să desluşim primele semnale preverbale şi ale corpului, nefiind nevoie să aşteptăm ca bebeluşul să înceapă să plângă.

Vom descoperi şi învăţa cum să îi înţelegem limbajul încă din Ziua 1, să facem diferenţa între diferitele semne şi semnale în funcţie de nevoile pe care le are într-un moment sau altul.

Şi toate acestea cu mult drag faţă de noi, faţă de copil, faţă de momentul special în care ne aflăm.