Nu este deloc noua ideea crearii unei rutine in cresterea nou nascutului. Exista pareri multe    despre ce inseamna aceasta si despre rolul rutinei in viata bebelusului si a parintilor de asemeni. Unele presupun o monitorizare si programare a ciclului hranire-activitati-somn intr-un mod fortat, obligand practic nou nascutul sa se adapteze la ceva impus din afara; altele se orienteaza spre  copil si prefera abordarea “la cerere” pentru a raspunde nevoilor acestuia.

La DBL credem ca o programare stricta nu respecta copilul, ignorand ceea ce el/ea incearca sa comunice. Sistemul Dunstan aduce o noutate, si anume parintii raspund la cerere, dar intr-un cadru flexibil al rutinei, o data ce nevoile nou nascutului au fost intelese.

Beneficiile:

* Intelegere precisa a nevoilor

* Respect fata de nou nascut si parintii insisi

* Calm

* Eliminarea asa zisei Checklist care inchide procesul comunicarii

* O noua abordare asupra alaptarii (DBL SUSTINE ALAPTAREA) la Cerere deoarece bebelusii au propriul orar care se schimba pe masura ce cresc si se maturizeaza…deci excludeti programarea meselor!

Bebelusii  incep sa cunoasca lumea  prin instinctele primare de supravietuire, prin reflexele care le genereaza practic, fiecare nevoie fizica. Aceste nevoi fizice precum hranirea, eliminarea (urina/scaun) si somnul, urmeaza un tipar personal, se produc diferit in functie de fiecare copil.

Pentru parinti, punctul de inceput in crearea rutinei este acela de a reusi sa se conecteze cu bebelusul, sa il inteleaga si sa ii descopere rutina si ritmurile personale, naturale.

Rutina bazate pe nevoile exprimate de bebelus, are avantajul flexibilitatii, modificandu-se pe masura ce nevoile se schimba.

Fiecare bebelus este diferit. Rutinele sunt diferite.

Este de mare ajutor ca parintii sa foloseasca un jurnal, in care sa se noteze ritmul personal al nou nascutului: Hranire (notarea timpului cand a cerut mancare – NEH si momentul inceperii alaptarii/biberonului. In curand se va observa o rutina a solicitarii laptelui care probabil se va repeta aproximativ la aceleasi intervale orare).

Activitate (schimbare scutec,imbratisari, giugiuleala, baita), eructatie: tot in baza a ceea ce spune bebele: EH (nevoia de a ragai) sau HEH (scutec murdar sau disconfort etc..) sau EAIRH (gaze in abdomenul inferior). Desi o giugiuleala sau cantatul unui cantecel, nu par cine stie ce activitati, ele sunt pentru un nou nascut! Un nou nascut poate fi foarte usor suprastimulat, devenind dificila linistirea lui in vederea somnului, deci ascultati sunetul OWH (au) pentru a sti cand a obosit si a avut parte de activitate suficienta.

Somn – nou nascutii vor trage un pui de somn intre 30 minute pana la 3 ore/somn. Expertii spun ca bebelusii invata un obicei al dormitului, prin urmare cand auziti Owh, puneti repede bebelusul la somn. La trezire nu va dura mult si veti auzi Neh -adica: Vreau sa mananc.

“There is no harm in a child crying: the harm is done only if his cries are not answered…If you ignore a baby`s signal for help, you don`t teach him independence…What you teach him is that no other human being will take care of his needs.” Dr. Lee Salk