Shaken Baby Syndrome sau Abusive Head Trauma (AHT)!!!

Este o forma grava de abuz rezultand din scuturarea cu violenta a capului bebelusului sau prin scuturarea acestuia astfel incat ajunge sa se loveasca la cap.

Probabil ca nu multi cunosc acest sindrom si chiar daca uneori parintii sau ingrijitorii au scuturat un bebelus nu si-au pus problema urmarilor acestui gest.

Cand si de ce se intampla? Dupa perioade de plans indelungat al bebelusului, fara a gasi o solutie de linistire, parintii ajung deseori la epuizare psihica si fizica si este foarte posibil sa isi scuture bebelusul incercand de fapt sa il opreasca din plans. Cu siguranta nu vor reusi in acest mod care de fapt este mai mult un fel de a se descarca ei insisi de frustrarea si stresul acumulate. Nou nascutul/bebelusul este astfel supus unuor riscuri majore de ranire a creierului datorita anatomiei lor inca atat de fragile.Muschii gatului nu sunt suficient dezvoltati si in acest fel gatul se va misca fara control, creierul va suferi miscari violente si se vor produce rupturi ale vaselor de sange, ale nervilor si tesuturilor acestuia.
Bebelusii de pana in 8 luni sunt cei mai expusi la aceste simptome, insa SBS poate afecta si copiii de pana la 5 ani.
In concluzie atentie la felul in care va exprimati frustrarea si enervarea in situatia imposibilitatii de a linisti un bebelus. Atentionati pe oricine scutura un bebelus, un copilas, sau il tranteste de pat sau il scapa, etc…Urmarile pot fi extrem de grave.
Metoda Dunstan Baby Language ofera oportunitatea intelegerii plansului intr-o faza incipienta si ajuta la evitarea intrarii bebelusului intr-un plans lung de nepotolit.