Simt că traversăm vremuri extrem de confuze și periculoase. Pare că s-a declașat un război în care o tabără a societății noastre tinde a se întoarce la vremuri în care oamenii aveau acces redus sau deloc la spitale, medici, specialiști, la a evita tot ce are legatură cu știința.

Există un fel de idilizare a vremurilor în care viața era organizată diferit din cauza resurselor limitate la educație, la spitale, la transport…etc.

Certitudinile devin confuzie, siguranța, nesiguranță, încrederea în speciliști, neîncredere și FRICA, TEAMA cuceresc tot mai mult teren.

Am fost întrebată ce cred despre vaccinare, despre naștere acasă, despre homeschooling, despre alimentație….și la fel ca mulți alții confuzia mă cuprinde.

Stau și mă gândesc așa: pe vremea stră, străbunicilor se năștea acasă ori pe câmp pentru că nu existau spitale în comune sau sate sau la o distanță rezonabilă sau mijloace de transport. Dar și mureau copiii sau mamele….destui dintre ei.

Nu se făceau vaccinuri, e drept….dar și rata supraviețuirii era cum era.

Nu se mergea la școală pentru că fie nu erau dascăli, fie oamenii trebuiau să muncească, inclusiv alături de copii (iată sărăcia și orientarea către nevoile bazale).

…..și amplă poate fi discuția.

Cu siguranță TIMPUL este cel ce dovedește atât de bine și validează istoric eficiența unor practici sau altele.

Istoric vorbind, parte din vaccinuri par a-și fi dovedit eficacitatea. Educația a evoluat…așa cum a putut mai bine….Sănătatea și ea …deși pe alocuri, tot cam ca pe vremea străbunicilor se tratează oamenii.

În final tot confuzie…….și frică și teamă fie că ne situăm într-o tabăra, fie în alta. Timpul va dovedi dacă e mai bine să nu vaccinăm, să nu mergem la doctor, să facem școală acasă, să naștem acasă….pentru că în final tot despre un tip de  asumare este vorba. Conștientă, documentată, asumată.

Eu, tot în ceață mă simt….

http://www.edumedical.ro/dezbatere-despre-vaccinare-la-bucuresti-vaccineaza-ti-copilul-sesiunea-intrebari-si-raspunsuri/