logo&logo_educator

organizeaza conferinta: ATASAMENTUL PARINTE COPIL, BAZA RELATIILOR SANATOASE in 17-18 februarie

In 17-18 februarie 2018 vine la Bucuresti unul dintre specialistii valorosi in psihologia copilului, Ana Muntean. Profesor universitar, Doctor, cercetator, autor a peste 10 carti si nenumarate publicatii, doamna Ana Muntean vine sa intalneasca parintii si specialistii bucuresteni, cu una dintre temele de capatai atunci cand vine vorba despre copii: Atasamentul intre parinte si copil.

Atasamentul este de fapt prima relatie de dragoste care apare intre mama si copil si este un invelis protector in care se construieste copilul. Cu fiecare mama si fiecare copil incepe o poveste unica de dragoste. Istoria lor se contureaza deja la finalul primului an de viata. Felul in care se desfasoara interactiunea dintre mama si copil va determina un tip unic de atasament care-i va construi mai departe istoria viitoarelor interactiuni, relatii de iubire si va deveni un model de a se raporta la viata si evenimentele ei.

Construirea unui atasament sanatos este esentiala in dezvoltarea copilului. De fapt reprezinta  nevoia primordiala a puiului de om pentru a-si achizitiona usor si sanatos  abilitatiile cognitive, fizice si emotionale necesare dezvoltarii sanatoase si echilibrate

Figura de atasament a copilului este de obicei mama, dar poate fi in aceeasi masura si un alt adult cu care copilul se afla in schimb emotioal.

In nevoia noastra de a cunoste si intelege de ce este important atasamentul, ce rol are el in viata copilului si a viitorului adult propunem 4 subteme de dezbatere a acestui subiect important.

 

 1. Ce inseamna un atasament sanatos si de ce au nevoie copiii de un atasament securizant?
 2. Atasament si trauma. Rezilienta.
 3. Atasamentul copiilor/atasamentul parintilor. Cum si cand poate fi „reparat” atasamentul.
 4. Atasamentul in copilarie si manifestarile lui in viata de adult.

 

 

Aceste module sustinute de Ana Muntean sunt dedicate parintilor, educatorilor, profesorilor, psihologilor si oricui are in preajma copii. Aceasta este prima din seria de intalniri cu Ana Muntean, pe tema Atasamentului.

Atasamentul reprezinta o relatie afectiva speciala, pe care copilul o construieste fata de cel\cea care-l ingrijeste.  Atasamentul se dezvolta si parcurge mai multe etape de-a lungul vietii. Este un sistem viu, flexibil si influentabil.

Bazele  atasamentului se pun dupa primele luni de viata, urmand ca in a doua jumatate a primului an de viata, tipul de atasament al copilului sa fie vizibil si determinat. El isi continua dezvoltarea fulminanta pe parcursul urmatorilor 2 ani de viata. Asadar, primii trei ani de viata sunt critici in dezvoltarea sistemului de atasament.

Atasamemtul dureaza toata viata si  are la baza un model internalizat de functionare a lumii, care creioneaza locul si importanta copilului in relatiile cu ceilalti si asteptarile in legatura cu comportamentele persoanelor semnificative.

pic 3

Un atasament sanatos este puntea copilului catre independenta si libertate, catre autonomie, catre construirea relatiilor sanatoase pe tot parcursul vietii si este primordial in sanatatea mentala a fiecarui om.

 

In aceasta poveste mama este esentiala, este baza de siguranta si se numeste figura de atasament!

Cu un atasament sanatos orice copil este fericit! De ce? Securizat ca-ntr-un cocon al sigurantei si echilibrului, copilul se simte liber in a explora mediul, oamenii, relatiile. Copilul cu un atasament securizant se joaca nestingherit, este curios, liber si fericit. El are importantul beneficiu de a-si putea concentra atentia catre explorare si cunoastere, iar acest lucru ii ofera avantaje de ordin cognitiv, emotional si social. Aceasta capacitate de a-si concentra atentia catre exterior este posibila  gratie  relatiei de iubire si incredere pe care a construit-o pas cu pas alaturi de mama. Iar mama ii ofera sentimentul de siguranta pentru a pasi in lume, pentru a se desprinde si pentru a se desavarsi.

Cu toate acestea, nu intotdeauna este usor ca parintii sa asigure un atasament securizant copiilor! Multe din experientele trecute sau prezente din viata parintilor sau a copiilor pot schimba acest traiect lin si firesc al naturii, adica de a reusi sa ii asigure copilului echilibrul si siguranta emotionala.

 

pic 4

 

 

Despre Ana Muntean:

Profesor univ dr  si cercetator la Universitatea de Vest Timisoara, catedra de Asistenta Sociala a desfasurat o perioada lunga de timp activitate clinica in calitate de psiholog de copii.

Autoarea a peste 10 carti de specialitate printre care se numara : Psihologia dezvoltarii umane, Violență, traumă, reziliență Adopția și atașamentul copiilor separați de părinții biologici si co-autor la peste 83 de articole de specialitate aparute in tara si strainatate.

De mai multi ani Ana Muntean este detinatoarea unor Specilizari cu două instrumente de evaluare în cadrul teoriei ataşamentului: Friends and Family Interview (FFI) si Parents Attachment Interview (PDI), formatori sunt autorii: Howard şi Miriam Steele, The New School for Social Reserch, Department of Psychology, New York, în conexiune cu proiectul FISAN;

 

Programul conferintei

 

Ziua 1

1.Ce inseamna un atasament sanatos si de ce copiii au nevoie de un atasament securizant?

09.00 – 12.45
 • O privire sintetica asupra teoriei atasamentului (atasament si cunoastere/inteligenta; tipuri de atasament; tulburari de atasament; psihoterapie din perspectiva teoriei atasamentului)
 • Cum se ataseaza copiii si cum este legatura unica dintre parinte\figura de atasament si copil?
 • Care sunt cele mai importante etape in dezvoltarea atasaemntului
 • Care este legatura intre atasament si independenta?
 • Care sunt calitatile parintelui care fixeaza/nasc in copil sentimentul de siguranta si mai apoi atasamentul securizant?
 • Cum sustine un atasament sanatos dezvoltarea cognitiva a copilului?
 • Cand apare frica de straini si de ce? Anxietatea de separare si atasamentul
 • Adaptarea la gradinita si stilul de atasament? Ce trebuie sa stiu despre  perioada de adaptare la gradinita tinand cont in  functie de tipul de atasament al copilului?
 • Cum contribuie atasamentul la cladirea stimei de sine
 • Dezbatere si discutii cu participantii;

 

2. Atasament si trauma. Rezilienta.

13.45-16.45
 • Ce este trauma? (privire asupra traumei din perspectiva atasamentului ; trecerea transgenerationala a traumei, comportamentul parental si trauma)
 • Cum ne poate ajuta un atasament sanatos sa depasim traumele?
 • Depresia mamei si stresul copilului,
 • Conexiunea mama copil in conditii de stres/ lipsa suportului familial sau social/ probleme de sanatate/boala
 • Ce este rezilienta? (Cat de mult putem lasa dezvoltarea copilului in speranta ca va fi rezilient ? Care sunt semnele rezilientei ? Cum se  manifesta ? Care e legatura cu atasamentul?)
 • Atasamentul ca baza pentru rezilienta
 • Care este legatura dintre tipul de atasament si sentimentele de nesiguranta
 • Dezbatere si discutii cu publicul;

 

Ziua 2

 3. Atasamentul copiilor/atasamentul parintilor

09.00- 12.45 
 • Despre felul in care se transmite tipul de atasament de la o generatie la alta – asa zisa ‘trecere transgenerationala’ a tipului de
 • atasament  (Stilurile parentale, Atasamentul parintilor si Atasamentul copiilor) –
 • Cum poate fi ‘schimbat’ tipul de atasament?
 • Cum pot ceilalti sa compenseze un tip de atasament insecurizant fata de mama?
 • Epuizarea parentala
 • Dezbatere si discutii cu publicul;

 

4. Legatura dintre tipul de atasament din copilarie si relatia cu partenerul de cuplu

13.45- 16.45
 • In ce fel ne influenteaza tipul de atasament in perioadele de stres si activarea tipului de atasament
 • Atasament, asteptari si viata in cuplu; Viata intima si tipul de atasament
 • Felul in care se repeta in cuplu relatia din copilarie cu unul din parinti
 • Evaluarea atasamentui
 • Dezbatere si discutii cu publicul.

 

 

Cost:

Pret conferinta per persoana 550 RON , DAR avem o oferta!!!

voucher

Locuri limitate  – In ordinea inscrierilor

Durata conferinta: 12 ore, la care adaugam timpul necesar pauzelor de cafea si de pranz.

 1. Pranzul nu este inclus in pretul conferintei. Restaurantul Muzeului Taranului Roman, va fi la dispozitie pentru comenzile dvs in intervalul pauzelor de pranz.
 2. Pauzele de cafea/apa sunt incluse in pretul conferintei.

În cazul în care cursul se amână sau se anulează din cauza organizatorului, banii se returnează.

 

Unde are loc evenimentul? 
Studioul Horia Bernea – Muzeul National al Țăranului Roman
Cum mă înscriu şi cum plătesc?

Pentru a te înscrie e necesară efectuarea plăţii integrale şi completarea formularului de înscriere de mai jos. Dovada plăţii se ataşează în formularul de înscriere.

După completarea formularului de înscriere vei primi un email de confirmare.

Iată detaliile contului în care se face plata integrală:

Titular cont: Asociatia de educatie prenatala Leaganul Vietii
IBAN: RO23 RZBR 0000 0600 1980 1268
Raiffeisen Bank
Detalii plată: Plata Conferinta Atasamentul Parinte copil
 

 

Inscrie-te AICI la acest eveniment

Organizatori: Asociatia Leaganul Vietii & Bebe plange – Dunstan Baby Language

 

 

logo& logo_educator

 

 

Sponsori: 

nescafe-logo
countryspa-logocasa-vlasia-logologo-fundatia-mbogdan

Parteneri Media:

logo-itsy

Parteneri: 

printesa-urbanamotherhood-logopisica-logosuntpitic-logopsiholog-logozen-logotandem-logozanascutecel-logoraluca-mihai-logoLOGO Academia Heidi-01mami alapteazabebe rostogol